Hızlı Arama

ÜRÜNLER

POLİSORBAT 80 (POLYSORBATE 80)

CAS NO: 9005-65-6
EC NO: 500-019-9
 

Polisorbat 80; Polietilenglikol sorbitan monooleat; TW 80; Polioksietilen (20) sorbitan monooleat; PS 80; PSB 80; PS80; PSB80; Polisorbat 80 (glikol); Polioksietilen 20 sorbitan monooleat; POE 20 sorbitan monooleat; İnhibe edilmiş etilen glikol, antifriz; 2-hidroksietil 2-deoksi-3,5-bis-O- (2-hidroksietil) -6-O- {2 - [(9E) -oktadek-9-enoiloksi] etil} heksofuranosid; PEG-3 Sorbitan oleat; sorbate80; Polioksietilen (20); POE (6) Sorbitan Monooleat; POE (5) sorbitan monooleat; Sorettan (20) mono-oleat; POE (20) sorbitan monooleat

POLİSORBAT 80 (POLYSORBATE 80)

CAS NO: 9005-65-6
EC NO: 500-019-9

EŞ ANLAMLI:

Polisorbat 80; Polietilenglikol sorbitan monooleat; TW 80; Polioksietilen (20) sorbitan monooleat; PS 80; PSB 80; PS80; PSB80; Polisorbat 80 (glikol); Polioksietilen 20 sorbitan monooleat; POE 20 sorbitan monooleat; İnhibe edilmiş etilen glikol, antifriz; 2-hidroksietil 2-deoksi-3,5-bis-O- (2-hidroksietil) -6-O- {2 - [(9E) -oktadek-9-enoiloksi] etil} heksofuranosid; PEG-3 Sorbitan oleat; sorbate80; Polioksietilen (20); POE (6) Sorbitan Monooleat; POE (5) sorbitan monooleat; Sorettan (20) mono-oleat; POE (20) sorbitan monooleat; Sorbitan mono-oleat polioksietilen; Polietilen oksi de sorbitan mono-oleat; 2- [2- [3,5-bis (2-hidroksietoksi) oksolan-2-il] -2- (2-hidroksietoksi) etoksi] etil (E) -oktadek-9-enoat; Sorbitan, monooleat polioksietilen türevi; CAS-9005-65-6; POLİOKSİETİLENSORBİTAN MONOOLEAT; (x) -sorbitan mono-9-oktadesenoat poli (oksi-1,2-etandiil) türevi; Sorbitan, mono-9-oktadesenoat, poli (oksi-1,2-etandiil) türevi; Sorbitan, mono- (9Z) -9-oktadesenoat, poli (oksi-1,2-etandiil) türevi; Sorbitan, mono-9-oktadekanoat, poli (oksi-1,2-etandiil) türevi, (Z) -; 2-hidroksietil 2-deoksi-3,5-bis-O- (2-hidroksietil) -6-O- [2- (oleoiloksi) etil] heksofuranosid; Polietilen Glikol sorbitan monooleat; Polioksietilen sorbitan oleat; Polioksietilen sorbitan monooleat; Polietilen oksit sorbitan mono-oleat; Polioksietilen (20) sorbitan monooleat; 9005-65-6; 2- [2 - [(2R, 3R) -3,4-bis (2-hidroksietoksi) oksolan-2-il] -2- (2-hidroksietoksi) etoksi] etil (Z) -oktadek-9-enoat; Tween 80; Twen 80; POE (20) sorbitan monooleat; Polietilen glikol sorbitan monooleat; Polioksietilensorbitan monooleat; Polioksietilen (20) sorbitan monolaurat çözeltisi; Polietilen glikol sorbitan monolaurat solüsyonu; Polioksietilensorbitan monolaurat; Etoksile sorbitan monooleat 20 EO Polisorbat 80; İyonik olmayan emülgatör karışımı; Polisorbat 80; POE (20) sorbitan monooleat; Polietilen glikol; sorbitan monooleat; Polyoxyethylenesorbitan; monooleate; Olothorb; Polyoxyaethylen (20) Sorbitanmonooleate;
Polyoxyaethylen (5) Sorbitanmonooleate; Sorlate; polietilen sorbitol ester; (E433); E433; noniyonik yüzey aktif madde; etoksillenmiş sorbitan ester; polietilen sorbitol ester; emülgatör; PEG-20 Sorbitan Monooleate; noniyonik yüzey aktif madde etoksillenmiş yağlı asit esteri; sorbitol ve C18 yağ asidi; etoksillenmiş sorbitan; E433; E 433


POLİSORBAT 80 (POLYSORBATE 80)

Polisorbatlar, poliol, sorbitolün etilen oksit ile reaksiyona sokulmasıyla üretilen yüzey aktif maddelerdir. Polisorbat adındaki sayı, sorbitol molü başına reaksiyona giren ortalama etilen oksit mol sayısını gösterir. Polioksietilenleştirilmiş sorbitan daha sonra laurik asit, palmitik asit, stearik asit ve oleik asit gibi bitkisel katı ve sıvı yağlardan elde edilen yağ asitleri ile reaksiyona sokulur. Polisorbatlar, yağı yağdaki su yerine suda dağıtma işlevi görür.

Polisorbat 80, genellikle gıdalarda ve kozmetiklerde kullanılan noniyonik bir yüzey aktif madde ve emülgatördür. Bu sentetik bileşik, yapışkan, suda çözünür sarı bir sıvıdır.

Polisorbat 80, polietoksile sorbitan ve oleik asitten elde edilir. Bu bileşikteki hidrofilik gruplar, etilen oksit polimerleri olan polioksietilen grupları olarak da bilinen polieterlerdir. Polisorbatların adlandırılmasında, polisorbatın ardından gelen sayısal isim, lipofilik grubu, bu durumda oleik asidi ifade eder.

Polisorbatlar (20,40, 60, 65, 80) sorbitol, spesifik bir yağ asidi ve etilen oksit (polisorbat 80 molekülü başına ortalama 20 polimerize etilen oksit) arasındaki reaksiyonla üretilen etoksillenmiş sorbitan esterlerdir.

Polisorbat 80'in imalat sürecinde genellikle iki adım vardır:

- Sorbitan esterleri elde etmek için oleik asit ve sorbitol arasında esterleştirme.
- Etilen oksitli kondansasyon sorbitan esterleri.

Polisorbat 80, sorbitol ve etilen oksidin önce reaksiyona sokulması ve ardından oleik asit ile esterleştirilmesiyle de üretilebilir.

-Sorbitol kısmen dehidre edilerek sorbitol ve sorbitan karışımının elde edilmesi.
Sorbitan polietilen eter elde etmek için karışıma etilen oksit eklenmesi.
-Oleik asitle reaksiyona sokuyor.

Polisorbat 80 için tam kimyasal isimler:

-Polioksietilen (20) sorbitan monooleat
- (x) -sorbitan mono-9-oktadesenoat poli (oksi-1,2-etandiil)

Saf suda polisorbat 80'in kritik misel konsantrasyonu 0,012 mM olarak rapor edilir.

Polisorbat 80, su bazlı bileşenler ve yağ bazlı bileşenler arasında çözünürlük oluşturan doğal, bitkisel kaynaklı bir emülgatördür.

Polisorbat 80, doğal bir koku ve uçucu yağ çözücüdür. Polisorbat 80, alkol ve suda çözünür; yağlarda çözünmez.

Bazı kozmetik sınıf Polisorbat 80, potansiyel olarak safsızlık olarak etilen oksit, 1,4-dioksan ve mono- ve dietilen glikol içerebilir, ancak endişe verici bir şekilde bu kanserojen kirleticiler gıda katkı maddelerinde de toplanmıştır. Genel olarak, kozmetik sınıf Polisorbat 80'in bu safsızlıkları içermesi daha olasıdır.

Polisorbat 80, cilt bakımında güvenli bir kimyasal olarak kabul edilir ve yağı ve suyu birleştirmek için bir emülgatör olarak kullanılır.

Polisorbatın Özellikleri

Görünüm:
25 ° C'de viskoz, limon ila kehribar renkli yağlı sıvı.

Hidrofilik - Lipofilik Denge (HLB):
15, su içinde yağ emülsiyonları verir, O / W

Viskozite:
Aynı zamanda viskozitesi 300–500 santistok (@ 25 ° C) olan bir viskozite ajanıdır.

Sudaki çözünürlük:
Uzun polioksietilen zincirleri sayesinde suda çözünür.

Organik Çözücülerde:
Etanol, metanol, etil asetat ve toluen gibi çoğu çözücüde çözünür.

Saponifikasyon numarası 45-55.

Asit numarası 0-2.

Hidroksil numarası 65-80.

Oksietilen içeriği yüzde 65 - yüzde 69,5.


Polisorbat 80, birbirinden ayrı olmayan iki veya daha fazla uyumlu olmayan bileşeni, genellikle yağ ve suyu karıştıran bir süper emülgatör ve stabilizatördür. Yaygın olarak gıda ve kozmetikte kullanılır, ayrıca ilaçlarda, aşılarda ve diğerlerinde küçük bir uygulama vardır.

Gıda uygulaması:

Bazı şarapların fermantasyon işlemi için köpük giderici olarak ve ayrıca kremsi dokusunu ayırmadan korumak için bazı dondurmaları ve diğer 'pudingleri' bağlamak için kullanılır. Ayrıca yiyecekleri toplu halde toplamak ve sosları pürüzsüz tutmak için kullanılır.

Gıda sınıfı Polysorbate 80, su bazlı sıvıların ve yağ bazlı bileşenlerin kolayca birbirine karışmasına yardımcı olur. Yaygın gıda uygulamaları dondurma, turşu, vitamin ve sostur.

Dondurma
Kremsi bir doku sağlayın
Yağ ve suyu çok iyi tutun (veya şekli koruyun)
Buz kristali oluşumunu önleyin
Dondurmayı erimeye karşı dayanıklı hale getirin

Turşu
Gıda tatlarını ve renklerini dağıtmak için bir çözündürücü olarak.

Vitamin takviyeleri
Yağda çözünen vitaminler ve vitamin-mineral preparatlarında çözündürücü ve dağıtıcı bir ajan olarak.

Tereyağı sosu
Polisorbat 80, kremalı sosu üretir; tereyağı ile suyun ayrılmamasını sağlar; süt katılarının, tuzlarının, tatlarının, renklerinin ve diğer bileşenlerin sosta eşit olarak dağılmasını sağlar.


Kozmetik uygulama:

Sabunlarda ve kozmetiklerde yüzey aktif madde olarak ve aynı zamanda bir çözündürücü olarak da görev yapabilir - bileşenlerin daha kolay karışabilmeleri için çözülmesine yardımcı olur. Çözündürücü olarak kullanılır. Ürünlerin daha kremsi ve çekici görünmesini sağlar.

Polisorbat 80'in kozmetik derecesi, gıda cinsinden daha fazla safsızlığa sahip olabilir.

Polysorbate 80, Nem Kremi, Nem Losyonu, Temizleyiciler, Duş Jeli, Şampuan vb. Ürünlerde kullanılabilir.

Polisorbat 80, özellikle yağların ve suların kolayca bağlanması için kodlanarak soğuk işlemden geçirilerek yapılanlarda kremlerin, losyonların ve jellerin stabilitesine yardımcı olabilir.


Tıbbi kullanım:

Bazı aşıların yanı sıra bazı vitamin ve takviyelerde içerik olarak kullanılır. Polisorbat 80, jel kapsüllerin kıvamını artırmak ve hapların midede dağılmasını sağlamak için kullanılır.

Polisorbat 80, parenteral uygulama için sulu ilaç formülasyonlarını stabilize etmek için kullanılan ve popüler antiaritmik amiodaron yapımında bir emülgatör olarak kullanılan bir eksipiyandır. Bazı Avrupa ve Kanada grip aşılarında da yardımcı madde olarak kullanılmaktadır. İnfluenza aşıları doz başına 2,5 μg polisorbat 80 içerir. Polisorbat 80, Amerika Birleşik Devletleri'nde kullanılan birçok aşıda bulunur.

Ayrıca Middlebrook 7H9 sıvı besiyerinde Mycobacterium tuberculosis kültüründe kullanılır. Aynı zamanda östrojen düzenleyici ilaç olan Estrasorb'da emülgatör olarak kullanılır.

Ayrıca IPA bağlanması yapılırken ilaç ve yardımcı maddelerin stabilizasyonu için granülasyonda kullanılır.


Polisorbat 80 çok yönlü ve kullanışlı bir bileşendir, bu nedenle epeyce üründe mevcuttur. En sık bulunduğu yerlerin kısa, genelleştirilmiş bir listesi:
• Yiyecek kısaltma
• Sakız
• Dondurma
• Jelatin
• Vitaminler
• Sabun
• Şampuan
• Makyaj malzemeleri
• Cilt Kremleri
• Çeşniler
• İlaçlar
• Aşılar


Emniyet

Amerika Birleşik Devletleri Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), polisorbat 80'in, tatlandırıcı ajanların yardımcı maddeleri veya çok amaçlı katkı maddeleri olarak doğrudan gıdaya eklenmesine izin verir. Ek olarak, polisorbat 80, oftalmik bir yatıştırıcı olarak FDA onayına sahiptir ve tezgah üstü (OTC) oftalmik ilaç ürünlerinde kullanılabilir.

Polisorbat 80'in güvenliği, Kozmetik İçerik İnceleme (CIR) Uzman Paneli tarafından değerlendirilmiştir. Panel bilimsel verileri değerlendirdi ve polisorbat 80'in kozmetik bileşenler olarak güvenli olduğu sonucuna vardı.

Polisorbat 80'in CIR Uzman Paneli tarafından onaylanmasına rağmen, bu bileşende etilen oksit varlığına dair endişeler vardır. Bunun nedeni, etoksilasyon sürecinin potansiyel olarak tehlikeli bir yan ürün olan 1,4-dioksan ile kontaminasyona yol açabilmesidir. Aslında 1,4-dioksan, deriye kolayca nüfuz eden bilinen bir hayvan kanserojendir. Bu bileşen aynı zamanda cilt alerjileriyle de ilişkilendirilmiştir.

Organik Tüketiciler Organizasyonu, Güvenli Kozmetik Kampanyasından alınan bilgilere dayanarak 1,4-dioksan hakkında bir bilgi formu yayınladı. Bilgi formu, kişisel bakım ürünlerindeki 1,4-dioksanla ilgili gerçekleri ve efsaneleri ana hatlarıyla açıklamaktadır. Endişe verici bir gerçek, birçok kişisel bakım ürününde bulunan 1,4-dioksan seviyelerinin, hayvan çalışmalarında kansere neden olduğu tespit edilenlerden 1000 kat daha yüksek olmasıdır. FDA'ya göre, "Deri absorpsiyon çalışmaları, dioksanın çeşitli araç türlerinden hayvan ve insan cildine kolayca nüfuz ettiğini gösterdi."

Polisorbat 80'in Ames ve mikronükleus testlerinde mutajenik olmadığı gösterilmiştir. Polisorbatların laboratuar hayvanlarına çeşitli yollarla uygulandıklarında kanserojen olmadığı çok sayıda çalışmada gösterilmiştir, ancak Polisorbat 80, karışık fare epidermal ve dermal in vitro doku kültüründe bazı neoplastik değişiklikler üretmiştir. Çok sayıda çalışma Polisorbatların bilinen kimyasal kanserojenlerin aktivitesini artırırken aslında kanserojen olmadıklarını göstermiştir. Bu tümör geliştirme etkisinin önerilen mekanizmaları arasında hücresel hiperproliferasyonun indüksiyonu, DNA onarımının inhibisyonu ve diğerleri bulunur. Polisorbatlar ayrıca belirli koşullar altında tümör büyümesini inhibe etme aktivitesi sergiler.


 

  • Paylaş !
E-BÜLTEN