Fenoksietanol (2-Fenoksietanol / Etilen Glikol Monofenil Eter), kozmetik, kişisel bakım, endüstriyel ve farmasötik formülasyonlarda yaygın olarak geniş spektrumlu koruyucu ve çözücü olarak kullanılan aromatik bir eter alkoldür.
Fenoksietanol (2-Fenoksietanol / Etilen Glikol Monofenil Eter), geniş spektrumlu koruyucu, çözücü ve fiksatif olarak yaygın şekilde kullanılan aromatik bir eter alkoldür.
Fenoksietanol yeşil çay ve hindibada doğal olarak bulunur, ancak endüstride kullanılan ticari madde fenolün etilen oksit ile reaksiyona sokulmasıyla sentetik olarak üretilir.
CAS:122-99-6
Ürün Adı:2-Fenoksietanol
MF:C8H10O2
MW:138.16
EINECS:204-589-7
Eş Anlamlılar:Etilen Glikol Monofenil Eter, Fenil Selosolv, Fenil Glikol, SENTEZ İÇİN ETİLEN GLİKOL MONOFENİL ETER, (2-Hidroksietoksi)benzen, Protectol PE, ACETONİTRİL ACS DERECESİ, beta-Fenoksietanol, beta-fenoksietanol[qr], beta-Fenoksietil alkol
Özellikler
Erime noktası: 11-13 °C (literatür)
Kaynama noktası: 247 °C (literatür)
Yoğunluk: 25 °C'de 1.102 g/mL (literatür)
Buhar yoğunluğu: 4.8 (havaya göre)
Buhar basıncı: 0.01 mm Hg (20 °C)
Kırılma indisi: n20/D 1.539
FEMA: 4620 | 2-FENOKSİETANOL
Parlama noktası: >230 °F
Depolama sıcaklığı: +30°C'nin altında saklayın.
Çözünürlük: çözünür, berrak, renksiz ila çok hafif sarı
pKa: 14.36±0.10 (Tahmini)
Form: Sıvı
Renk: Berrak renksiz
Özgül ağırlık: 1.109 (20/4℃)
Koku: Hafif aromatik koku
pH Aralığı: 23 °C'de 10 g/l'de 7
pH: 7 (10g/l, H2O, 23℃)
Patlama sınırı: 1.4-9.0%(V)
Koku tipi: Çiçeksi
Viskozite: 20°C'de 29 mm2/s
Suda çözünürlük: 30 g/L (20 ºC)
Isıl iletkenlik: 25 ℃'de 0.168 W/(m·K)
Merck: 14,7257
BRN: 1364011
Henry Yasası Sabiti: 25℃'de 2.1×102 mol/(m3Pa), Duchowicz ve ark. (2020)
Başlıca Uygulama: çevresel
Kozmetik İçerik Fonksiyonları: ANTIMİKROBİYAL, KORUYUCU
InChI: 1S/C8H10O2/c9-6-7-10-8-4-2-1-3-5-8/h1-5,9H,6-7H2
Açıklama
Fenoksietanol, cilt kremleri ve güneş kremleri gibi dermatolojik ürünlerde sıklıkla kullanılan, bir glikol eteri olan organik bir kimyasal bileşiktir.
Fenoksietanol renksiz, yağlı bir sıvıdır.
Fenoksietanol, bakterisidal bir maddedir (genellikle kuaterner amonyum bileşikleri ile birlikte kullanılır).
Fenoksietanol, kozmetik, aşılar ve farmasötik ürünler gibi birçok uygulamada koruyucu olarak kullanılır.
Genel Açıklama
Hoş kokulu renksiz sıvı.
Yoğunluk 1.02 g / cm3. Tahriş edicidir.
Kimyasal Özellikler
berrak renksiz sıvı
Fenoksietanol, hafif viskoz, hafif hoş kokulu ve yakıcı tada sahip renksiz bir sıvıdır.
Depolama
Sulu fenoksietanol çözeltileri stabildir ve otoklavlama yoluyla sterilize edilebilir.
Dökme haldeki madde de stabildir ve serin, kuru bir yerde, iyi kapatılmış bir kapta saklanmalıdır.
Özellikler
Fenoksietanol, cilt tarafından iyi tolere edilen ve düşük alerji riski taşıyan, denenmiş ve güvenilir bir koruyucudur.
Fenoksietanol geniş bir pH aralığında kullanılabilir.
Bu, ürün doğru pH aralığında değilse diğer koruyucuların etkinliklerini kaybedebileceği anlamına gelir.
Fenoksietanol hoş olmayan bir kokuya sahip değildir veya ürünün rengini değiştirmez; doğal antimikrobiyal maddeler kullanıldığında bu durum meydana gelebilir.
Kullanımlar
Etilen glikol fenil eter, %1.0 düzeyinde kişisel bakım ürünlerinde koruyucu olarak görev yapar.
Kullanımlar
Fenoksietanol; aşılar, kalem mürekkepleri, kulak damlaları, şampuanlar, cilt temizleyicileri, nemlendiriciler, güneş bakım ürünleri ve topikal ilaçlar dahil olmak üzere tüketici ve sağlık bakım ürünlerinde kullanılan bir koruyucudur.
Koruyucu Euxyl-K 400 ayrıca metildibromoglutaronitril ile birlikte 2-fenoksietanol içerir.
Fenoksietanol, antibakteriyel ve antifungal özellikleri nedeniyle kozmetiklerde yaygın olarak kullanılır.
Fenoksietanol, tiyomersal yerine aşılar için giderek daha fazla kullanılmaktadır ve ayrıca kalem mürekkeplerinin ve daha nadiren kulak damlalarının bir bileşenidir.
Fenoksietanole karşı reaksiyonlar nadiren bildirilmiştir.
Kozmetiklerde fenoksietanol tarafından indüklenen üç CoU vakası bildirilmiştir.
2-Fenoksietanol tek başına ve 1,2-dibromo-2,4-diyanosübütan (Euxyl K 400) ve parabenler gibi diğer koruyucularla birlikte veya kuaterner amonyum bileşikleri ile birlikte kullanılır.
Spesifik IgE'nin 2-fenoksietanole karşı negatif olması nedeniyle immünolojik IgE aracılı reaksiyon olasılığı doğrulanamamıştır.
Kullanımlar
Fenoksietanol; fungisidal, bakterisidal, insektisidal ve germisidal özelliklere sahip geniş spektrumlu bir koruyucudur.
Fenoksietanol, ciltte bırakılan kozmetik ürünlerde nispeten düşük bir hassaslaştırıcı faktöre sahiptir.
Fenoksietanol %0.5 ila %2.0 konsantrasyonlarında ve sorbik asit veya parabenler gibi diğer koruyucularla birlikte kullanılabilir.
Buna ek olarak Fenoksietanol, tıraş sonrası ürünlerde, yüz ve saç losyonlarında, şampuanlarda ve her tür cilt kreminde çözücü olarak kullanılır.
Fenoksietanol fenden elde edilebilir.
Antimikrobiyal koruyucu; ayrıca bakteriyel enfeksiyonların tedavisinde topikal olarak kullanılır.
Üretim Yöntemleri
Fenoksietanol, alkali bir ortamda fenolün etilen oksit ile işleme tabi tutulmasıyla hazırlanır.
Tanım
ChEBI: 2-fenoksietanol, fenolün oksijen atomu üzerinde 2-hidroksietil grubu ile sübstitüe edildiği aromatik bir eterdir.
Fenoksietanol, anti-enfektif madde ve merkezi sinir sistemi depresanı olarak rol oynar.
Fenoksietanol, bir primer alkol, bir glikol eteri ve bir aromatik eterdir.
Fenoksietanol, işlevsel olarak bir fenol ile ilişkilidir.
InChIKey: QCDWFXQBSFUVSP-UHFFFAOYSA-N
Farmasötik Uygulamalar
Fenoksietanol, kozmetiklerde ve topikal farmasötik formülasyonlarda %0.5–1.0 konsantrasyonunda kullanılan antimikrobiyal bir koruyucudur; Fenoksietanol ayrıca aşılar için koruyucu ve antimikrobiyal madde olarak kullanılabilir.
Terapötik olarak, %2.2'lik çözelti veya %2.0'lik krem, yüzeysel yaraların, yanıkların ve cilt ile mukoza zarlarının küçük enfeksiyonlarının dezenfektanı olarak kullanılmıştır.
Fenoksietanol dar bir aktivite spektrumuna sahiptir ve bu nedenle sıklıkla diğer koruyucularla birlikte kullanılır.
Endüstriyel Kullanımlar
2-Fenoksietanol, kozmetik formülasyonlarda maksimum %1.0 konsantrasyonunda koruyucu olarak kullanılır.
2-Fenoksietanol, çok çeşitli Gram negatif ve Gram pozitif bakterilere, mayalara ve küflere karşı mükemmel etkinliğe sahip geniş spektrumlu bir koruyucudur.
Fenoksietanol ayrıca çözücü olarak kullanılır ve çözücü özellikleri nedeniyle diğer koruyucularla birçok karışım ve harmanda kullanılır.
2-Fenoksietanol, AB'de gıda katkı maddesi olarak kayıtlı değildir.
Scognamiglio ve ark. (kaynak 105), 2-fenoksietanolün birçok koku karışımında kullanılan bir koku bileşeni olduğunu bildirmiştir (tartışmaya bakınız).
2-Fenoksietanolün bir esteri olan 2-Fenoksietil izobütirat ve 2-Fenoksietanolün ana metaboliti olan 2-Fenoksiasetik asit, gıdalardaki 43 aroma maddesinin değerlendirildiği bir DSÖ yayınında belirtilmiştir (DSÖ 2003, AR4); ancak Avrupa'da değerlendirilen alımların çok düşük olduğu (yaklaşık 1 µg/kg vücut ağırlığı/gün) bildirilmiştir.
Uyumsuzluklar
Fenoksietanolün antimikrobiyal aktivitesi, iyonik olmayan yüzey aktif maddelerle etkileşim ve muhtemelen polivinil klorür tarafından absorpsiyon nedeniyle azalabilir.
Fenoksietanolün Pseudomonas aeruginosa'ya karşı antimikrobiyal aktivitesi, selüloz türevlerinin (metilselüloz, sodyum karboksimetilselüloz ve hipromelloz (hidroksipropilmetilselüloz)) varlığında azalabilir.
Reaktivite Profili
2-Fenoksietanol, güçlü oksitleyici maddelerle şiddetli reaksiyona girebilir.
Alkali metaller, nitrürler ve diğer güçlü indirgeyici maddelerle yanıcı ve/veya toksik gazlar oluşturabilir.
İzosiyanatların ve epoksitlerin polimerizasyonunu başlatabilir.
Sağlık Tehlikesi
Orta derecede göz tahrişine ve orta derecede kornea hasarına neden olabilir.
Aşırı maruziyet cilt tahrişine ve hemolize neden olabilir.
Yangın Tehlikesi
2-Fenoksietanol yanıcıdır.